Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018

Συνεντεύξεις από ειδικούς για την Ερευνητική Εργασία



Ένας από τους βασικούς στόχους του μαθήματος της Ερευνητικής Εργασίας που διδάσκεται στην Α’ Λυκείου είναι η εξοικείωση των μαθητών/τριών με τη μεθοδολογία της ποιοτικής έρευνας (συνέντευξης). Στα πλαίσια του μαθήματος με υπεύθυνη εκπαιδευτικό την Καρφοπούλου Μάρα προγραμματίστηκαν και πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις ειδικών, ώστε τα παιδιά να πάρουν της απαραίτητες πληροφορίες μέσω μίας συνέντευξης για την έρευνά τους. 
 Συγκεκριμένα το Α’4 τμήμα έχει θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα και πήρε συνέντευξη από τη δικηγόρο κ.Σαμαρά Μαρία.
 Τα παιδιά ρώτησαν για το ανθρώπινο δικαίωμα σε δίκαιη δίκη, το ρατσισμό που ενδεχωμένως βιώνουν κάποιες ευάλωτες ομάδες σε δικαστήρια, την καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πώς σχετίζονται με το νόμο, τα διαζύγια και την εμπλοκή των παιδιών, την ενδιοικογενειακή βία, το έγκλημα, τις φυλακές ενηλίκων και ανηλίκων και πολλά άλλα...




Το τμήμα Α1 έχει θέμα ερευνητικής εργασίας το "Μια ματιά στη Θεσσαλονίκη!" και συμμετέχει στο Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα "Θεσσαλονίκη-Αρναία: Οι δρόμοι προς την αειφορία" και στο εθνικό δίκτυο "Βιώσιμη Πόλη". Έτσι οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να πάρουν συνέντευξη μέσω Skype από την έμπειρη ξεναγό κ.Αναστασία Γαϊτάνου και να ρωτήσουν για τα αξιοθέατα και την τουριστική ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής, αν σχετίζονται και πώς μπορούν να βελτιωθούν, καθώς και προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τουρίστες. Τις πληροφορίες θα τις χρησιμοποιήσουν και για μία συνέντευξη που οργανώνεται με τον Αντιδήμαρχο Τουριστικής Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων του δήμου Θεσσαλονίκης κ.Πέγκα και με την Πρόεδρο του Τουριστικού Οργανισμού Θεσσαλονίκης κ.Πατουλίδου.


Επίσης οι μαθητές του Α1 παρακολούθησαν το πρόγραμμα "Μεσ' τα στενά σοκάκια της Αρναίας" του ΚΠΕ Αρναίας, όπου είχαν την ευκαιρία να βγάλουν πολλές φωτογραφίες και να συλλέξουν ενδιαφέρουσες πληροφορίες.






Τα τμήματα Α2 και Α3 έχουν θέμα τις εφηβικές και διαφυλικές σχέσεις. Στα πλαίσια του μαθήματος μάς επισκέφθηκε η γυναικολόγος κ.Μαλανδρή και τα παιδιά ενημερώθηκαν για θέματα υγείας, αντισύλληψης, πρόληψης και αντιμετώπισης ασθενειών.



Στις 21/2/2018 μας επισκέφθηκε η κ.Λειβαδιώτου, ψυχολόγος της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

 Οι μαθητές των Α2 και Α3 τμημάτων με θέμα ερευνητικών εργασιών την εφηβεία και τις διαφυλικές σχέσεις συζήτησαν σχετικά θέματα που τους απασχολούν, συμμετείχαν σε επαιδευτικά παιχνίδια και δραστηριότητες και αποκόμισαν μία πολύ ενδιαφέρουσα και χρήσιμη εμπειρία.










Φυσικά προγραμματίζονται και άλλες συνεντεύξεις και επισκέψεις, όπως από το δήμαρχο ή αντιδήμαρχο του δήμου Αριστοτέλη, επίσκεψη στο Κέντρο Οικογενειακού Προγραμματισμού του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκη, επίσκεψη στο "Οικόπολις", συμμετοχή στο πρόγραμμα του ΚΠΕ Κορδελιού "Θεσσαλονίκη-Βιώσιμη Πόλη" στο Λευκό Πύργο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διδακτική επίσκεψη της Γ' Λυκείου σε επιλεγμένα τμήματα του Α.Π.Θ.

 Τη Δευτέρα 22 Απριλίου πραγματοποιήθηκε διδακτική επίσκεψη των τελειόφοιτων μαθητών μας και υποψήφιων των σχολών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσ...