Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022

Εφαρμογή Καινοτόμων Διδακτικών Πρακτικών στην καθημερινή διδασκαλία

 

Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νέας Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας Γενικής παιδείας της Γ '  Λυκείου, πραγματοποιήθηκε προβολή της ταινίας  Το μόνο της ζωής του ταξείδιον (2001) του Λάκη Παπαστάθη. 




Συγκεκριμένα, οι μαθητές /μαθήτριες , αρχικά, διδάχθηκαν και κατανόησαν τις αφηγηματικές τεχνικές στη λογοτεχνία και στη συνέχεια τους/ τις ζητήθηκε να τις εντοπίσουν στο διήγημα του Γεώργιου Βιζυηνού "Το μόνον της ζωής του ταξείδιον". Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής, προχωρήσαμε στην προβολή της ταινίας (μεταφορά του διηγήματος στη μεγάλη οθόνη). 

Κατά τη διάρκεια προβολής  οι μαθητές/ μαθήτριες κατάφεραν να αντιληφθούν τον τρόπο που αξιοποιεί ο κινηματογράφος τις αφηγηματικές τεχνικές που εντοπίζονται σε ένα λογοτεχνικό κείμενο (π.χ. η τεχνική της αναδρομής στο παρελθόν είναι το ονομαζόμενο flashback σε μία ταινία).

Διδάσκουσα καθηγήτρια: κ. Κολοκυθά Μάγδα, φιλόλογος.

Οι διαφοροποιημένες τεχνικές μάθησης εμπλουτίζουν τη μαθησιακή διαδικασία και κυρίως εναρμονίζουν τις παραδοσιακές μεθόδους με καινοτόμες οι οποίες επιδρούν περισσότερο αποτελεσματικά, προσδίδουν στη μαθησιακή διαδικασία βιωματικό χαρακτήρα και κάνουν τη διδασκαλία-μάθηση ευχάριστη και ευνόητη.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχές για το Πάσχα!

  Η Διεύθυνση και ο Σύλλογος Διδασκόντων του Γενικού Λυκείου Αρναίας "Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος" σας εύχονται   Καλή Αν...