Πέμπτη 14 Απριλίου 2022

Διδακτική επίσκεψη Πάρκο Αριστοτέλη, Σιδηροκαύσια, Ολυμπιάδα - Αρχαία Στάγειρα

  Στο πλαίσιο του μαθήματος των Αρχαίων Ελληνικών του Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών της Γ΄ Λυκείου, πραγματοποιήθηκε διαθεματική διδακτική επίσκεψη, με υπεύθυνη την φιλόλογο κ.Μαδεντσίδου Αλεξάνδρα και συνοδό την θεολόγο κ.Λαλιώτου Λυδία, στο Πάρκο του Αριστοτέλη στα Στάγειρα. Εκεί οι μαθητές/ιες ήρθαν σε επαφή με πρωτότυπες διαδραστικές κατασκευές, τοποθετημένες στο Πάρκο από το 2003, βασισμένες σε θεωρίες του Αριστοτέλη σχετικές με τους φυσικούς νόμους που διέπουν το σύμπαν. Στόχος ήταν να έρθουν σε επαφή με την ορθολογιστική, θετικιστική σκέψη του Σταγειρίτη φιλοσόφου και να αντιληφθούν τη διαχρονική εφαρμογή της φιλοσοφικής του σκέψης στην πράξη.





Παράλληλα, επισκέφτηκαν τον αρχαιολογικό χώρο που βρίσκεται στην απέναντι πλαγιά, σε απόσταση λίγων μέτρων, όπου βρίσκεται οθωμανικό λουτρό και μουσουλμανικό τζαμί, όπου έλαβαν πληροφορίες από τον αρχαιολόγο της 10ης Εφορείας Αρχαιοτήτων, κ.Γουματιανό, όχι μόνο για τα παραπάνω μνημεία, αλλά και για την ευρύτερη ιστορία της περιοχής των Σιδηροκαυσίων, που άνθισε από τον 9ο-17ο αιώνα μ.Χ.









Στη συνέχεια επισκέφτηκαν τα Αρχαία Στάγειρα, γενέτειρα του Αριστοτέλη, στην περιοχή της Ολυμπιάδας, όπου ήρθαν σε επαφή με την αρχιτεκτονική της αρχαίας πόλης, τη βιοποικιλότητα της εποχής του Αριστοτέλη, που εμφανίζει διαχρονική παρουσία μέχρι και σήμερα. Επίσης, έλαβαν και σημαντικές πληροφορίες για τη γενέτειρα του μεγάλου φιλοσόφου και την ιστορία της από τον αρχαιολόγο της 10
ης Εφορείας Αρχαιοτήτων, κ.Παπαστάθη, ο οποίος τους μύησε στη φιλοσοφική σκέψη του Αριστοτέλη δίνοντας πολύτιμες πληροφορίες για τη ζωή και το έργο του. 
    
                                       




Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μαθητές/ιες έμειναν έκπληκτοι από το μοναδικής ομορφιάς φυσικό περιβάλλον του τόπου.











Χαρακτηριστικές είναι κάποιες από τις εντυπώσεις που ανώνυμα καταγράφηκαν από τους ίδιους στο πλαίσιο του καταιγισμού ιδεών, προκειμένου για τη διερεύνηση της αποτελεσματικότητας των διδακτικών στόχων.

«Μέσα από τη χθεσινή εμπειρία αποκόμισα πολλές πληροφορίες και νέες εμπειρίες, που δεν θα είχα τη δυνατότητα να έρθω σε επαφή… Ήρθαμε σε επαφή με βιωματικές εμπειρίες»

«Η θέα ήταν καταπληκτική. Και μόνο που βλέπαμε τη θάλασσα ηρεμούσαμε… Επίσης, κατάλαβα τι ωραία αξιοθέατα έχουμε στην περιοχή και δεν το ξέραμε!... Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα ξαναπάω!»

«Η εμπειρία ήταν φανταστική. Αυτό που συγκράτησα πιο πολύ είναι ότι λειτουργούσαμε σαν ομάδα και όχι ο καθένας ξεχωριστά.»

«Η εμπειρία μου από τη χθεσινή εκδρομή μπορεί αδιαμφισβήτητα  να χαρακτηριστεί ως ιδιαίτερη, διότι, μέσα από τη διαδρομή που ακολουθήσαμε και τα αξιοθέατα που είδαμε, γνωρίσαμε καλύτερα τον πολιτισμό του τόπου μας.» 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχές για το Πάσχα!

  Η Διεύθυνση και ο Σύλλογος Διδασκόντων του Γενικού Λυκείου Αρναίας "Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος" σας εύχονται   Καλή Αν...