Δευτέρα 4 Απριλίου 2022

Παγκόσμια ημέρα ενημέρωσης για τον αυτισμό

 Στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας ενημέρωσης για τον αυτισμό η καθηγήτρια του ΓΕΛ Αρναίας κ. Βασιλειάδου πραγματοποίησε ενημερωτική εκδήλωση για τους μαθητές/τις μαθήτριες της Α' Λυκείου. Μέσα από την ενημερωτική αυτή εκδήλωση η κ. Βασιλειάδου ενημέρωσε και ευαισθητοποίησε τα παιδιά για τους συνανθρώπους μας που έχουν διαγνωστεί στο φάσα του αυτισμού. Επιχείρησε να τα φέρει κοντά στις ιδιαιτερότητες των ατόμων αυτών αλλά και να καταρρίψει ρατσιστικές απόψεις που επικρατούν στην κοινωνία. Τα άτομα που έχουν διαγνωστεί στο φάσμα του αυτισμού είναι καθημερινοί άνθρωποι με τους οποίους συναντιόμαστε και αλληλεπιδρούμε σε διάφορα περιβάλλοντα: σχολικό, φιλικό, οικογενειακό, εργασιακό. Οφείλουμε να έρθουμε κοντά τους και να λειτουργούμε συμπεριληπτικά σε όποια κοινωνική ομάδα και να δρούμε. Ευχαριστούμε πολύ την κ. Βασιλειάδου για την πρωτοβουλία της αυτή!

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για τον Αυτισμό (World Autism Awareness Day) καθιερώθηκε με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ (Ψήφισμα 62/139).

Για το έτος 2022, το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ενημέρωσης για τον Αυτισμό είναι « Ποιοτική εκπαίδευση για όλους».

Ο όρος «αυτισμός» προέρχεται ετυμολογικά από τη λέξη «εαυτός» και υποδηλώνει την απομόνωση ενός ατόμου στον εαυτό του. Ο αυτισμός, αποτελεί μια ισόβια, πολύπλοκη, εκ γενετής νευροαναπτυξιακή διαταραχή που συνήθως εκδηλώνεται στη φάση της ανάπτυξης.

Τα κλινικά χαρακτηριστικά του αυτισμού, περιλαμβάνουν την ελλειπή κοινωνική αλληλεπίδραση και επικοινωνία, την εκδήλωση στερεοτυπικών επαναληπτικών συμπεριφορών, την ύπαρξη γλωσσικών διαταραχών ή απουσίας λόγου, σημαντικού ή όχι βαθμού νοητική υστέρηση ή άλλων ιατρικών καταστάσεων.

Η αιτία του παραμένει άγνωστη, αν και κάποιες γενετικές επιδράσεις αναγνωρίζονται ως σημαντικές σε συνδυασμό με κάποιους κυρίως περιγεννητικής φύσεως παράγοντες κινδύνου. Αν και ο αυτισμός δεν θεραπεύεται, έγκαιρες και εξειδικευμένες θεραπευτικές παρεμβάσεις βοηθούν στη βελτίωση της λειτουργικότητας των ατόμων.

Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων (ΕΕΠΑΑ), 1 στα 42 αγόρια και 1 στα 189 κορίτσια που γεννιούνται, διαγιγνώσκεται στο φάσμα του αυτισμού. Αυτό σημαίνει πως στην χώρα μας υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 150.000 άτομα με Αυτισμό. Πηγή https://www.sansimera.gr/worldays/186












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχές για το Πάσχα!

  Η Διεύθυνση και ο Σύλλογος Διδασκόντων του Γενικού Λυκείου Αρναίας "Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος" σας εύχονται   Καλή Αν...