Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023

Ημέρα Ασφαλούς διαδικτύου

 



Με αφορμή την ημέρα ασφαλούς διαδικτύου, στο σχολείο μας διοργανώνονται δράσεις ανά τάξη με την πολύτιμη συνεργασία της ψυχολόγου του σχολείου κ. Παναγιώτας Δαμβοπούλου. 

Η έναρξη των δράσεων έγινε την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου με την Α' τάξη.

Η κ. Δαμβοπούλου παρουσίασε διάφορα διαδικτυακά κοινωνικά φαινόμενα που αναπτύσσονται στο διαδίκτυο, την εξάρτηση των νέων από τις έξυπνες ηλεκτρονικές συσκευές που δίνουν πρόσβαση σε αυτό και τη θλιβερή διαπίστωση της ανάγκης για συνεχή ενασχόληση και έλεγχο των διαφόρων εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης  ή εφαρμογών προσωπικής επικοινωνίας.

Πώς τα παιδιά γίνονται δέσμιοι της συνεχούς χρήσης διαδικτυακών εφαρμογών και καταλήγουν στην εξάρτηση και στην ουσιαστική απομόνωση από το φυσικό περιβάλλον και τη φυσική συναναστροφή!

Τα παιδιά συμμετείχαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον συνειδητοποιώντας το μέγεθος του προβλήματος, εκφράζοντας προβληματισμούς, απορίες, συναισθήματα.

Ο αγώνας του σχολείου για τη μη χρήση κινητών έξυπνων συσκευών επικοινωνίας είναι διαρκής  και επίπονος καθώς το θηρίο του διαδικτύου λειτουργεί ως λερναία ύδρα: συνεχώς  ξεφυτρώνουν διάφορες δελεαστικές εφαρμογές για τα παιδιά μέσα από τις οποίες τα παιδιά εκθέτουν τον εαυτό τους και φίλους τους χωρίς να αντιλαμβάνονται το μέγεθος του προβλήματος.

Ηλεκτρονικό εμπόριο και απάτες, πειρατεία λογισμικού, ανεπιθύμητη αλληλογραφία, παραπλανητικό και ψευδές περιεχόμενο, κακόβουλοι και υποκινούμενοι χρήστες, κοινωνική δικτύωση και εθισμός, ψηφιακό προφίλ, προσωπικά δεδομένα, πνευματική ιδιοκτησία, διαδικτυακός εκφοβισμός, διαδικτυακή αποπλάνηση, διαφυλική βία και κακοποίηση, παιδεραστία είναι κάποιες από τις κοινωνικές συμπεριφορές - φαινόμενα με τις οποίες μπορεί να βρεθούν αντιμέτωπα τα παιδιά και οι έφηβοι κατά τη χρήση του διαδικτύού.

Περισσότερα εδώ: https://saferinternet4kids.gr/ 









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχές για το Πάσχα!

  Η Διεύθυνση και ο Σύλλογος Διδασκόντων του Γενικού Λυκείου Αρναίας "Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος" σας εύχονται   Καλή Αν...