Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024

Το πείραμα του Ερατοσθένη - Βιωματικές διδακτικές πρακτικές

 «Το Πείραμα του Ερατοσθένη για τον υπολογισμό της ακτίνας της Γης»

Την Τρίτη 20 Μαρτίου 2024 το Γενικό Λύκειο Αρναίας, στα πλαίσια των μαθημάτων των Μαθηματικών και της Φυσικής, σε συνεργασία με το ΕΠΑΛ Αρναίας και το ΕΚΦΕ Ρεθύμνου, υλοποίησαν «Το Πείραμα του Ερατοσθένη για τον υπολογισμό της ακτίνας της Γης».  Η δράση αυτή πραγματοποιήθηκε την ημέρα της εαρινής ισημερίας (21 Μαρτίου).




Διδακτικό και μαθητικό δυναμικό των δύο σχολείων συνεργάστηκαν αρμονικά για την πραγματοποίηση του εξαιρετικά εντυπωσιακού πειράματος του Ερατοσθένη του Κυρηναίου. Κατά την αρχαιότητα και συγκεκριμένα  το 240 π.Χ. ο Ερατοσθένης κατάφερε να υπολογίσει το μήκος της ακτίνας της Γης με εξαιρετική ακρίβεια (πειραματικό σφάλμα της τάξης του 10%), με τη χρήση απλών γεωμετρικών μεθόδων.

Στο κοινό προαύλειο των δύο σχολείων,  μαθήτριες/τές της Β΄τάξης του ΓΕΛ και μαθήτριες/τές της Α΄τάξης ΕΠΑΛ,  χωρίστηκαν σε μικτές ομάδες. Τους δόθηκε η δυνατότητα να εμπλακούν σε μια διαθεματική δραστηριότητα αξιοποιώντας τις σχολικές γνώσεις των Μαθηματικών, Φυσικής και Γεωγραφίας αλλά και εργαλεία ΤΠΕ. Συνεργαζόμενοι υπολόγισαν την περιφέρεια της Γης, όπως έκανε ο Ερατοσθένης πριν από περισσότερα από 2.000 χρόνια, με απλά εργαλεία όπως ράβδους και μεζούρες.





Έτσι, η ομαδοσυνεργατικότητα επεκτάθηκε εκτός των ορίων του σχολείου μας, καλλιεργήθηκε και εκτιμήθηκε κατά τη διάρκεια των κοινών μαθησιακών δραστηριοτήτων των δύο σχολείων με στοχευμένες παιδαγωγικές προσεγγίσεις και τεχνικές διερευνητικής και βιωματικής μάθησης μέσα από τις οποίες τα παιδιά διαπιστώνουν και ανακαλύπτουν τη γνώση μέσα από πειραματισμούς.

Ευχαριστούμε πολύ τους εκπαιδευτικούς του ΕΠΑΛ Αρναίας για την άριστη συνεργασία.

Τη διοργάνωση της δράσης ανέλαβαν οι Μαθηματικοί Γιαννούση Ευγενία, Χατζημιχαήλ Αναστασία και ο Φυσικός Μπίνιος Αλέξανδρος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διδακτική επίσκεψη της Γ' Λυκείου σε επιλεγμένα τμήματα του Α.Π.Θ.

 Τη Δευτέρα 22 Απριλίου πραγματοποιήθηκε διδακτική επίσκεψη των τελειόφοιτων μαθητών μας και υποψήφιων των σχολών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσ...