Δευτέρα 1 Απριλίου 2024

Διδακτική επίσκεψη στο Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης

Στο πλαίσιο της διδασκαλίας του μαθήματος των Αρχαίων Ελληνικών Γενικής Παιδείας της Β΄Λυκείου, οι μαθητές/τριες του σχολείου πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στο Βασιλικό Θέατρο, στη Θεσσαλονίκη,  το οποίο αποτελεί χειμερινή σκηνή του Κ.Θ.Β.Ε. και συντηρήθηκε το 1986 με την ευκαιρία διεξαγωγής της 2ης Biennale  Νέων Καλλιτεχνών Ευρωπαϊκών Χωρών της Μεσογείου.




Εκεί, με την πολύτιμη καθοδήγηση της υπευθύνου κ.Φωτεινής Λογοτετίδου, εκπροσώπου του Κ.Θ.Β.Ε., ξεναγήθηκαν στις κτιριακές εγκαταστάσεις του θεάτρου και είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν όχι μόνο για την υλικοτεχνική υποδομή και τα τεχνικά μέσα  που απαιτούνται για την υλοποίηση  μιας θεατρικής παράστασης σε μια ιταλική σκηνή, όπως αυτή του συγκεκριμένου θεάτρου, αλλά και για το σύνολο των συντελεστών, που είναι σημαντικό να λειτουργούν αρμονικά για την πραγματοποίησή της.





 Περιηγήθηκαν, μάλιστα, στα παρασκήνια αλλά και στο φουαγιέ του θεάτρου, όπου λειτουργεί μόνιμη έκθεση κοστουμιών με τίτλο «Ίχνη του Εφήμερου», η οποία λειτουργεί από το 2017 και στην οποία παρουσιάζεται η 63χρονη ιστορία του Κ.Θ.Β.Ε. Πρόκειται για μία αξιόλογη έκθεση κοστουμιών με μουσειακό χαρακτήρα, χωρισμένη ανά θεματικές ενότητες και χρονικές περιόδους, τα οποία προέρχονται από παρελθοντικές παραστάσεις του θεάτρου.







Στη συνέχεια οι μαθητές/τριες, στο πλαίσιο προσχεδιασμένης βιωματικής δράσης, παρουσίασαν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, όπου πραγματοποιούν τις πρόβες τους οι επαγγελματικές ηθοποιοί του θεάτρου, σύντομη παράσταση αποσπάσματος από την αρχαία τραγωδία του Σοφοκλή, «Αντιγόνη», την οποία διδάχτηκαν κατά το σχολικό έτος 2023-2024 και την οποία σχεδίασαν  το προηγούμενο χρονικό διάστημα ομαδοσυνεργατικά, με την καθοδήγηση της φιλολόγου και θεατρολόγου κ.Μαδεντσίδου Αλεξάνδρας. Οι συνοδοί εκπαιδευτικοί, η θεολόγος κ.Λαλιώτου Λυδία και η φιλόλογος κ.Παπαγιαννάκη Άννα, λειτούργησαν ως πολύτιμοι συνεργάτες, αρωγοί και εμψυχωτές της παραπάνω δράσης.











 

https://youtu.be/M2VkF_z_6bQ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχές για το Πάσχα!

  Η Διεύθυνση και ο Σύλλογος Διδασκόντων του Γενικού Λυκείου Αρναίας "Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος" σας εύχονται   Καλή Αν...