Πέμπτη 7 Μαρτίου 2024

Πολυήμερη εκπαιδευτική εκδρομή Γ' Λυκείου στο Βελιγράδι


Πραγματοποιήθηκε η πολυήμερη εκπαιδευτική εκδρομή της Γ' Λυκείου στο Βελιγράδι από 1 έως 6 Μαρτίου. Το πρόγραμμα περιλάμβανε συνοπτικά τα παρακάτω: 

Περιήγηση στο Βελιγράδι (Κοινοβούλιο,Δημαρχείο, Εθνικό Μουσείο, το Εθνικό Θέατρο), Νέο Βελιγράδι (επίσκεψη στο ναό του Αγίου Σάββα, γήπεδα Παρτιζάν και Ερυθρού Αστέρα, μαυσωλείο Τίτο) , Kalemegdan, το Φρούριο- κάστρο της πόλης, που ξεκίνησε amo τους Ρωμαίους και επεκτάθηκε από τους Οθωμανούς. Το κάστρο - φρούριο είναι χτισμένο σε υψόμετρο 125 µέτρων. Από το κάστρο οι εκδρομείς απόλαυσαν τη θέα των ποταμών Δούναβη και Σάβα. Επίσης μεταξύ άλλων έγινε επίσκεψη στο  μνημείο ευγνωμοσύνης προς τη Γαλλία,σ το μνημείο του Νικητή, στην εκκλησία της Παναγίας, τον πύργο- φυλακή Νεμπόισα όπου Φυλακίστηκε ο οραματιστής των ενωµένων Βαλκανίων Ρήγας Φεραίος). 






Πραγματοποιήθηκε επίσκεψη  στο Άγιο Όρος της Σερβίας, στα μοναστήρια Krusedol, Novo Hopovo, StaroHopovo Grgketeg, Velika Remeta.







Επίσης, επίσκεψη στο  Κρέµσκι-Καρλόβτσι και στο Νόβισαντμε καθώς επίσης στο χωριό Topola και  στο μουσείο Tesla. 




Ιδιαίτερη αναφορά χρήζει η επίσκεψη στο Ελληνικό Σχολείο του Βελιγραδίου.






Μια από τις μορφές οργάνωσης της Ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης στο εξωτερικό, την οποία έχει δημιουργήσει το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων (Υ.ΠΑΙ.Θ.), είναι ο θεσμός των Τμημάτων Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού (ΤΕΓ).

Τα ΤΕΓ είναι εκπαιδευτικές μονάδες που λειτουργούν συνήθως τα απογεύματα και τα σαββατοκύριακα και απευθύνονται κυρίως σε μαθητές ελληνικής καταγωγής οι οποίοι παρακολουθούν το υποχρεωτικό πρόγραμμα στα πρωινά σχολεία του κράτους υποδοχής στην αντίστοιχη γλώσσα της εκάστοτε χώρας.

Είναι σχολεία της μη τυπικής εκπαίδευσης, τα οποία δεν παρέχουν επίσημους τίτλους σπουδών, αλλά οργανώνονται από παροικιακούς φορείς, με τη στήριξη του ελληνικού κράτους, με σκοπό τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και στοιχείων του ελληνικού πολιτισμού στις νεότερες γενιές της ομογένειας. Στα σχολεία αυτά η Ελληνική Γλώσσα διδάσκεται περισσότερο ως δεύτερη/ξένη γλώσσα και λιγότερο ως μητρική γλώσσα.

Τα Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού (ΤΕΓ) προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες κρατώντας ζωντανή την ελληνική παιδεία και συμβάλλοντας στη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας και την ενίσχυση της πολιτιστικής ταυτότητας των ελληνικής καταγωγής μαθητών.

Τα ΤΕΓ είναι χώρος επικοινωνίας και συνάντησης, μικρών και μεγάλων, χώρος χαράς για τα παιδιά, τα οποία ασχολούνται με τη σύγχρονη Ελλάδα, βιώνουν τα ήθη και τα έθιμά μας και γνωρίζουν την Ιστορία, τη Γεωγραφία, τη Μυθολογία και την πολιτιστική μας κληρονομιά (χορός, μουσική, τραγούδι, λογοτεχνία, ποίηση κ.λπ.). Αποτελούν γέφυρες συνένωσης ελληνοφώνων πολιτών του σύγχρονου κόσμου, οι οποίοι μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα μετέχοντας των αξιών της ελληνικής παιδείας και του ελληνικού πολιτισμού. Τα ΤΕΓ αποτελούν θεσμούς της Ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας. Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία (4415/2016) οι αποσπασμένοι Έλληνες εκπαιδευτικοί του Ελληνικού Υπουργείου Παιδείας τοποθετούνται μόνο σε αναγνωρισμένα ΤΕΓ και κατά βάση αναλαμβάνουν τμήματα προετοιμασίας των μαθητών για την προώθηση του Κρατικού Πιστοποιητικού Ελληνομάθειας.

Κατά την επιστροφή στάση και επίσκεψη στο Νις στο στρατόπεδο συγκέντρωσης και στον Πύργο του Αίματος.

Η εκδρομή ήταν μια όμορφη απόδραση των μαθητών/τριών της Γ' Λυκείου από το πρόγραμμα μελέτης τους και προετοιμασίας τους για τις απολυτήριες και εισαγωγικές εξετάσεις στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση. 

Αρχηγός και συνοδοί καθηγητές: κ. Τσιλιβερδής, κ. Κυριαφίνης, κ. Λαλιώτου, κ. Παπαγιαννάκη.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχές για το Πάσχα!

  Η Διεύθυνση και ο Σύλλογος Διδασκόντων του Γενικού Λυκείου Αρναίας "Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος" σας εύχονται   Καλή Αν...