Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2024

Διδακτική επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη

 Την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε διδακτική επίσκεψη όλου του σχολείου στα πλαίσια α) του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας και τη Θεματική του Ρατσισμού και των Φυλετικών Διακρίσεων και β) της Ημέρας Μνήμης του Ολοκαυτώματος. 

Η διδακτική επίσκεψη περιλάμβανε οδική ξενάγηση σε σημεία της πόλης που σχετίζονται με το βίο και τη δράση της Εβραϊκής Κοινότητας στη Θεσσαλονίκη καθώς και με τη βίαιη συγκέντρωση Εβραίων πολιτών για τη μεταφορά τους στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

 Την ξενάγηση στα τρία λεωφορεία ανέλαβαν  ο Διευθυντής κ. Τσιλιβερδής, η κ. Βελκούδη και ο κ. Κάλυμνος.


Κατά τη διέλευση από την οδό Βασίλισσας Όλγας παρουσιάστηκαν διατηρητέα οικήματά που ανήκαν σε εύπορες εβραϊκές οικογένειες. 

Η πρώτη στάση πραγματοποιήθηκε το 1ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης που έχει συνδεθεί με το Ολοκαύτωμα των Εβραίων. Στις  8 Απριλίου του 1943 συνολικά 149 Εβραίοι μαθητές του Γυμνασίου  μεταφέρθηκαν  με τις οικογένειές τους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των ναζί. Από τους 149 μόνον οι 4 κατάφεραν να σωθούν, παραμένοντας κρυμμένοι στην Θεσσαλονίκη και μόλις 2 επέστρεψαν από τα στρατόπεδα του θανάτου.


Το 2015 τοποθετήθηκαν στο πεζοδρόμιο έξω από το Γυμνάσιο αναθηματικές πλάκες, οι λεγόμενες «Stolperstein», μπρούτζινες πλάκες στην επιφάνεια των οποίων αναγράφονται τα ονόματα των δολοφονηθέντων μαθητών. Οι «Stolperstein» τοποθετούνται σε σημεία μνήμης της κτηνωδίας των ναζί σε ολόκληρη την Ευρώπη και έχουν σχεδιαστεί από τον Γερμανό καλλιτέχνη Gunter Demnig.

Κατόπιν το σχολείο επισκέφτηκε την Πλατεία Ελευθερίας όπου τον Ιούλιο του 1942 διατάχθηκαν να συγκεντρωθούν όλοι οι άνδρες Εβραίοι, ηλικίας από 18 έως 45 ετών. Εκεί, αφού υπέστησαν απερίγραπτα μαρτύρια από τους Ναζί, καταγράφηκαν και οδηγήθηκαν σε καταναγκαστικά έργα.

Στο νότιο άκρο της Πλατείας Ελευθερίας βρίσκεται το μνημείο του ολοκαυτώματος προς τιμήν των 50.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης που μαρτύρησαν στα ναζιστικά στρατόπεδα. Το μνημείο σχεδιάστηκε από τους αδελφούς Γκλιντ (Glid) και παριστάνει την επτάφωτο λυχνία και φλόγες με ένα πλέγμα ανθρώπινων σωμάτων.





Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε στην Αγορά Μοδιάνο και στη Συναγωγή  "Γιάδ Λεζικαρόν". 

Η συναγωγή Γιάδ Λεζικαρόν εγκαινιάστηκε το 1984 και είναι αφιερωμένη στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Εκεί, η υπεύθυνη του χώρου ενημέρωσε τα παιδιά για το εσωτερικό της Συναγωγής, τους συμβολισμούς και τις βασικές αρχές της ιουδαϊκής θρησκείας.




Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος τα παιδιά και οι συνοδοί καθηγητές είχαν την ευκαιρία για μια σύντομη βόλτα στο κέντρο της πόλης!






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου