Σάββατο 6 Απριλίου 2024

Καινοτόμα δράση κοινωνικής προσφοράς "Εθελοντική Αιμοδοσία - Δωρεά Μυελού των οστών"

 Στα πλαίσια της δράσης κοινωνικής προσφοράς που διοργανώνεται κατά το τρέχον έτος στο σχολείο μας και εντάσσεται σε δράσεις κοινωνικής προσφοράς και εθελοντισμού στο χώρο της υγείας, πραγματοποιήθηκαν κατά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο ενημερωτικές συναντήσεις με τους μαθητές και τις μαθήτριες της Γ' Λυκείου τόσο για την Αιμοδοσία, όσο και για τη Δωρεά του Μυελού των Οστών.

Όσον αφορά την αιμοδοσία, σημειώνουμε ότι είναι η δεύτερη φορά που διοργανώνεται μια τέτοια εκδήλωση σε συνεργασία με το τμήμα αιμοληψίας του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκιδικής και με το Επαγγελματικό Λύκειο Αρναίας. Κατά την περσινή χρονιά, το σχολείο μας απέκτησε Σύλλογο Αιμοδοτών με την επωνυμία Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Γενικού Λυκείου Αρναίας και κωδικό συλλόγου από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας.

  • Ενημερώσεις από την Bιολόγο του σχολείου στα τμήματα της Γ' Λυκείου
Ενημερώσεις για την Εθελοντική Αιμοδοσία
Οι μαθητές ενημερώθηκαν για την ύψιστη σημασία της εθελοντικής αιμοδοσίας, ως κίνηση προσφοράς και αγάπης στο συνάνθρωπο και στην κοινωνία, για τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις αιμοληψίας, για την αναπλήρωση του αίματος από τον οργανισμό, για τα γενικά-κοινωνικά αλλά και τα ατομικά-ανταποδοτικά οφέλη δωρεάς αίματος σε Σύλλογο σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη στο προσωπικό ή ευρύτερο περιβάλλον του αιμοδότη.








Ενημερώσεις για τη Δωρεά Μυελού των οστών
Οι ενημερώσεις για τη Δωρεά του Μυελού των Οστών, περιλάμβαναν πληροφορίες για τις ασθένειες που αντιμετωπίζονται, για τις τεχνικές λήψης μυελού των οστών, για τη συμβατότητα του δότη με τον ασθενή.
Από τους βασικούς στόχους της ενημέρωσης ήταν η άρση του φόβου τόσο για την καταγραφή στη λίστα των εθελοντών- δοτών, όσο και για την ίδια τη διαδικασία λήψης μυελού των οστών καθώς λόγω της έλλειψης πληροφόρησης ή και της παραπληροφόρησης έχουν δημιουργηθεί στους πολίτες εσφαλμένες εντυπώσεις. 







Το υλικό των ενημερώσεων αντλήθηκε από επίσημους δημόσιους φορείς και οργανισμούς.
  • Δημιουργία προωθητικής αφίσας εκδηλώσεων



  • Διεξαγωγή έρευνας μέσω έντυπου ερωτηματολογίου
Παράλληλα με τις παραπάνω δράσεις διεξάγεται έρευνα στα οικογενειακά  και φιλικά περιβάλλοντα των μαθητών/τριών για τη θέση τους απέναντι στην εθελοντική αιμοδοσία μέσω έντυπου ερωτηματολογίου. Αφού συλλεχθούν και επεξεργαστούν οι απαντήσεις, θα δημοσιευτούν τα αποτελέσματα.

Το ερωτηματολόγιο μπορείτε να βρείτε εδώ:  https://drive.google.com/file/d/1t6scNlc-PVtE1iqyY2IA5_dYtDKiUCy6/view?usp=sharing

Ομάδα προγράμματος: κ. Μαλανδρή Στέλλα-Βιολόγος, κ. Γιαννούση Ευγενία-Μαθηματικός, κ. Μπίνιος Αλέξανδρος-Φυσικός, κ. Χρήστου Δημήτριος-Φιλόλογος, κ. Λέττα Ελένη-Πληροφορικός.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχές για το Πάσχα!

  Η Διεύθυνση και ο Σύλλογος Διδασκόντων του Γενικού Λυκείου Αρναίας "Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος" σας εύχονται   Καλή Αν...