Δευτέρα 4 Απριλίου 2022

Εκπαιδευτική επίσκεψη - Πρόγραμμα του Κ.Π.Ε./Κ.Ε.ΠΕ.Α. Αρναίας



Την Τετάρτη 30 Μαρτίου, οι μαθητές και μαθήτριες της Β΄ Λυκείου συμμετείχαν σε πρόγραμμα του ΚΠΕ Αρναίας με τίτλο "Ανακαλύπτω το δάσος του  Χολομώντα μέσα από τα μονοπάτια του". 

Η Αρναία είναι χτισμένη στους πρόποδες τουΧολομώντα και η πρόσβαση στο δάσος είναι άνετη και σύντομη. Ο Χολομώντας ( 1165 μ.) παρουσιάζει ιδιαίτερη ομορφιά και είναι πολύτιμος από οικολογική άποψη. Καλύπτεται από οξιές, βελανιδιές, καστανιές, πεύκα και έλατα. Υπάρχουν επίσης οικότοποι σπάνιοι και μεμονωμένα είδη, όπως φλαμουριές, φράξοι, σφενδάμια που δίνουν ποικιλία στο τοπίο.  Διακρίνεται για την πλούσια πανίδα και ορνιθοπανίδα του. Ζαρκάδια, αγριόχοιροι, λαγοί, αλεπούδες, τσακάλια, λύκοι ενδιαιτώνται στα δάση του, όπως και πολλά είδη πτηνών. Χαρακτηριστικότερα είναι ο μαυροπελαργός , ο φιδαετός, ο χρυσαετός και η σφηκοβαρβακίνα.

Λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών χλωρίδας , πανίδας και τοπίου , ένα μεγάλο τμήμα του Χολομώντα ( 300.000 στρ. ) αξιολογήθηκε ως πολύτιμος βιότοπος για την προστασία ορνιθοπανίδας και οικοτόπων και συμπεριλήφθηκε μαζί με άλλες έξι περιοχές της Ελλάδας στην κατηγορία ειδικά προστατευόμενων φυσικών περιοχών ( Special Protected Areas Spa’s ).

Με το πρόγραμμα «Ανακαλύπτω το δάσος του Χολομώντα μέσα από τα μονοπάτια του» οι μαθητές προσεγγίζουν  την οικονομία της φύσης, τους κανόνες και τους νόμους που την διέπουν.

Περισσότερα για το πρόγραμμα εδώ: https://www.kpe-arnaias.gr/programmata/ta-programmata/37-anakalypto-to-dasos-tou-xolomonta-mesa-apo-ta-monopatia-tou

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τους συντελεστές του προγράμματος και υπεύθυνους του ΚΠΕ Αρναίας κ. Λάμπρο Γιάννη,  κ. Μπίνιου Ευαγγελία και κ. Αραμπατζή Δημήτριο, τους μαθητές και τις μαθήτριες για τη συμμετοχή και την άψογη συνεργασία και συμπεριφορά τους καθώς και τους/ τις  συναδέλφους συνοδούς κ. Καράβατο, κ. Λαζαρίδη, κ. Νένου, κ. Λαλιώτου, κ. Καλούδη.

Η επαφή με τη φύση ενεργοποιεί και ενδυναμώνει την οικολογική συνείδηση των παιδιών, αισθάνονται μέρη της αλυσίδας του οικοσυστήματος το οποίο οφείλουν να σέβονται για να μπορούν να ωφελούνται και να αλληλεπιδρούν με αυτό. 




















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχές για το Πάσχα!

  Η Διεύθυνση και ο Σύλλογος Διδασκόντων του Γενικού Λυκείου Αρναίας "Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος" σας εύχονται   Καλή Αν...