Πέμπτη 14 Απριλίου 2022

Εκπαιδευτική Επίσκεψη Ουρανούπολη - Μονή Ζυγού


Στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, οι μαθητές/ιες της Γ΄ Λυκείου, του τμήματος Ανθρωπιστικών Σπουδών, με υπεύθυνη την φιλόλογο κ. Μαδεντσίδου και συνοδό τον Υποδιευθυντή κ. Κυριαφίνη, επισκέφτηκαν την Ουρανούπολη, ένα από τα μικρασιατικά χωριά του Δήμου Αριστοτέλη. Με τη φιλόξενη υποδοχή των κατοίκων και την ευγενική στήριξη της 10ης Εφορείας Αρχαιοτήτων, είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν τη Μονή Ζυγού, που χρονολογείται από τον 10ο μ.Χ. αιώνα.  Στο μοναδικό αυτό επισκέψιμο μοναστήρι εκτός των συνόρων του Αγίου Όρους, είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στον αρχαιολογικό χώρο και στο Καθολικό της Μονής, με την πολύτιμη συνδρομή του κ.Λεμονιάδη Ιωσήφ, κατοίκου της περιοχής.












Στη συνέχεια επισκέφτηκαν τον Πύργο της Ουρανούπολης, που χρονολογείται από τον 14ο μ.Χ. αιώνα και από το 1926 κατοικήθηκε από το ζευγάρι Joice και Sydney Lock, γνωστό για την ανθρωπιστική του προσφορά στους κατοίκους του χωριού.  Μετά και από σχετική άδεια της 10ης Εφορείας Αρχαιοτήτων οι μαθητές/ιες περιηγήθηκαν στους χώρους του Πύργου, γνώρισαν την ιστορία του και απόλαυσαν την εξαιρετική θέα.











Τέλος, δέχτηκαν την ένθερμη υποδοχή της Προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου, κ.Αδαμοπούλου Στάθας, η οποία τους υποδέχτηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου και αναφέρθηκε στην ιστορία των προσφύγων, τις παραδόσεις τους και την πολύτιμη προσφορά τους στον τόπο.













Οι μαθητές/ιες κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής επίσκεψης τραγούδησαν παραδοσιακά τραγούδια της Μ.Ασίας, αφιερωμένα στον προσφυγικό πληθυσμό, που συνέδεσε τη μοίρα του με την μοίρα όλων των Ελλήνων, από το 1922, έως και σήμερα.






































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχές για το Πάσχα!

  Η Διεύθυνση και ο Σύλλογος Διδασκόντων του Γενικού Λυκείου Αρναίας "Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος" σας εύχονται   Καλή Αν...