Τετάρτη 10 Μαΐου 2023

Εκπαιδευτική επίσκεψη στα μικρασιατικά χωριά του Δήμου Αριστοτέλη

 

  Στο πλαίσιο εγκεκριμένου πολιτιστικού προγράμματος, με τίτλο «100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή», με υπεύθυνους εκπαιδευτικούς την κ.Λαλιώτου και την κ. Μαδεντσίδου και συμμετέχοντες/ουσες μαθητές/τριες από το  Α1 και Β 1 τμήμα του Λυκείου, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 27 Μαΐου εκπαιδευτική επίσκεψη στα μικρασιατικά χωριά του Δήμου Αριστοτέλη, προκειμένου να πραγματοποιηθεί βιωματική επαφή με την ανθρωπογεωγραφία του τόπου.



Αρχικά, οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να βιώσουν μια συνολική θεώρηση της ευρύτερης, γεωγραφικά, περιοχής, στην οποία οι μικρασιάτες πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών και την άφιξή τους στην Ελλάδα το 1922, αφού επισκέφτηκαν ένα ειδικά διαμορφωμένο σημείο θέας στην είσοδο της Ιερισσού, από το οποίο είναι ορατά όχι μόνο το νησί της Αμμουλιανής και οι κόλποι της Ιερισσού και του Αγίου Όρους, αλλά και η χερσόνησος της Σιθωνίας και το Όρος Άθως.




Στη συνέχεια, επισκέφτηκαν τα Νέα Ρόδα, όπου μετά τη Μικρασιατική καταστροφή εγκαταστάθηκαν Έλληνες πρόσφυγες από τα Ρόδα της Προποντίδας, αλλά και την Καππαδοκία. Εκεί ξεναγήθηκαν από την Πρόεδρο της Κοινότητας Νέων Ρόδων, κ.Ισαακίδου Σοφία, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο με εκθέματα, τα οποία μετέφεραν οι πρόσφυγες από τις χαμένες πατρίδες τους. Προκειμένου να ανασύρουν μνήμες από τις πατρίδες αυτές, οι μαθητές/ιες τραγούδησαν παραδοσιακό τραγούδι στο παραθαλάσσιο, αμφιθεατρικά χτισμένο χώρο παραστάσεων των Νέων Ρόδων.







Ακολούθησε η επίσκεψη στην Ουρανούπολη, ένα χωριό του Δήμου Αριστοτέλη, το οποίο και πάλι κατοικήθηκε από πρόσφυγες από την Προποντίδα, μετά το 1922, κύρια πηγή εισόδου στο Άγιο ΄Ορος. Εκεί επισκέφτηκαν τον Πύργο Προσφορίου, πρώην μετόχι της Μονής Βατοπεδίου, όπου εγκαταστάθηκε το 1928 το ζεύγος Lock, που με την πολύτιμη ανθρωπιστική βοήθειά του στους πρόσφυγες της περιοχής, όχι μόνο συνέβαλε στη διάσωσή τους, αλλά και στην επιβίωσή τους, μέσα από την ενίσχυση των οικονομικών τους δραστηριοτήτων, κυρίως στο χώρο της υφαντουργίας. Σε ρόλο ξεναγών, μέσα από μια βιωματική δράση, οι μαθητές/τριες ανέδειξαν την ιστορία του Πύργου και τη σημαντική προσφορά του ζεύγους Lock στους πρόσφυγες της περιοχής.





Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με τη θερμή υποδοχή της ομάδας του σχολείου στο χώρο του Κέντρου Πολιτσμού του Πολιτιστικού Συλλόγου Ουρανούπολης, στην αίθουσα Joice  Lock. Εκεί, η Πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Αδαμοπούλου Ευσταθία και το μέλος του Δ.Σ. κ. Καραστέργιου Τσακούλη Ελένη, έφεραν τους μαθητές/τριες σε επαφή με την ιστορία του τόπου και τις δραστηριότητες των μικρασιατών προσφύγων. Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με αφιέρωμα στο μικρασιατικό τραγούδι, πρόδρομο του ρεμπέτικου τραγουδιού.







 Στο σύνολο της εκπαιδευτικής επίσκεψης η ομάδα των μαθητών/τριών μας όχι μόνο ενημερώθηκε για την ιστορία του μικρασιατικού Ελληνισμού, αλλά και έμπρακτα αντιλήφθηκε πως η ποικιλομορφία των χωριών του Δήμου Αριστοτέλη δεν οφείλεται μόνο στην εναλλαγή των ορεινών και παραθαλάσσιων τοπίων, αλλά κυρίως στην αρμονική συνύπαρξη των ντόπιων κατοίκων με τους μικρασιάτες πρόσφυγες και τον συγκερασμό των πολιτιστικών τους στοιχείων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πολυήμερη εκπαιδευτική εκδρομή Β' Λυκείου: Ναύπλιο - Αθήνα

Πολυήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη της   Β΄ Λυκείου στο Ναύπλιο   - Αθήνα    Ολοκληρώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία η πολυήμερη εκπαιδευτική εκδρ...