Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023

Προσκυνηματική εκπαιδευτική επίσκεψη του ΓΕΛ Αρναίας στο Άγιο Όρος.


 

Το ΓΕΛ Αρναίας πραγματοποίησε προσκυνηματική εκπαιδευτική επίσκεψη στο Άγιο Όρος στα πλαίσια εκπαιδευτικού προγράμματος «Βυζαντινές επιδράσεις στη βόρεια Χαλκιδική» από τις 2-4 Δεκεμβρίου 2023. Οι μαθητές, ο Διευθυντής και οι συνοδοί καθηγητές στις 2 Δεκεμβρίου προσέγγισαν με πλοίο από την Ιερισσό τον αρσανά της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου και έτυχαν θερμής υποδοχής και φιλοξενίας από τους Πατέρες της Μονής. 



Ενσωματώθηκαν στο μοναστηριακό βυζαντινό τυπικό, συμμετείχαν σε εργασίες του μοναστηριού, προσευχήθηκαν και συμμετείχαν  στον Εσπερινό, στην Τράπεζα, στο Απόδειπνο και στην Ιερά Αγρυπνία του Σαββάτου, προσκύνησαν τίμια λείψανα της Ιεράς Μονής, εξομολογήθηκαν και ξεναγήθηκαν στους χώρους της Ιεράς Μονής, ενώ συμμετείχαν με ερωτήσεις τους σε πνευματική σύναξη που οργανώθηκε από τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Γέροντα Εφραίμ Βατοπαιδινό στο Συνοδικό της Ιεράς Μονής. Ακολούθως, τους μαθητές και τους καθηγητές καλωσόρισε και δέχθηκε ο Γέροντας Εφραίμ σε ιδιαίτερη συνάντηση προσφέροντας τους ευλογίες, λύνοντας τους πολλές πνευματικές απορίες και δίνοντας σε μαθητές και καθηγητές τις πατρικές του συμβουλές και παραινέσεις. Την Κυριακή συμμετείχαν στη Θεία Λειτουργία που κοσμούσε ο χορός των Βατοπαιδινών Πατέρων και ακολούθως στην Τράπεζα. 




Στη συνέχεια, αποχαιρέτησαν το Γέροντα παίρνοντας ευλογίες, αναχώρησαν με λεωφορείο για τις Καρυές και επισκέφθηκαν το κονάκι της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου, όπου τους υποδέχθηκαν θερμά με κέρασμα Πατέρες της Μονής και ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Γέροντας Βαρθολομαίος, ο οποίος είχε εκτενή συνάντηση με τη μαθητική ομάδα, προσέφερε ευλογίες σε μαθητές και καθηγητές και σε διαλογική μορφή απαντούσε αναλυτικά καλύπτοντας πνευματικές απορίες των μαθητών. 




Μετά την προσκύνηση τιμίων λειψάνων της Ιεράς Μονής, οι μαθητές αναχώρησαν για την Ιερά Μονή Παντοκράτορος, έτυχαν θερμής υποδοχής από τους Πατέρες της Ιεράς Μονής, εξομολογήθηκαν και ενσωματώθηκαν στο μοναστηριακό τυπικό και στις ακολουθίες της Ιεράς Μονής που κοσμούσε ο χορός των Παντοκρατορινών Πατέρων (Εσπερινός, Τράπεζα, Ιερά Αγρυπνία για την εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου). Τη Δευτέρα, μαθητές και καθηγητές συμμετείχαν στη Θεία Λειτουργία , κοινώνησαν τα Αχραντα Μυστήρια όσοι είχαν ευλογία και παρακάθησαν στην Τράπεζα της Ιεράς Μονής. Ακολούθως και αφού πήραν ευλογίες από Πατέρες της Ιεράς Μονής, αναχώρησαν από την Ιερά Μονή Παντοκράτορος με κατεύθυνση την Ιερά Μονή Ιβήρων όπου προσκύνησαν κατά τη διάρκεια σύντομης περιήγησης στην Ιερά Μονή την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Πορταΐτισσας.





    



 Ακολούθως, αναχώρησαν οδικώς για το λιμάνι της Δάφνης ακολουθώντας μια απαράμιλλης ομορφιάς διαδρομή μέσω της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου και της Ιεράς Μονής Ξηροποτάμου. Εκεί, επιβιβάστηκαν σε πλοίο με κατεύθυνση την Ουρανούπολη, έχοντας την ευκαιρία να δουν από το πλοίο την παραθαλάσσιες Ιερές Μονές Παντελεήμονος, Ξενοφώντος και Δοχειαρίου.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχές για το Πάσχα!

  Η Διεύθυνση και ο Σύλλογος Διδασκόντων του Γενικού Λυκείου Αρναίας "Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος" σας εύχονται   Καλή Αν...