Κυριακή 30 Απριλίου 2023

Εκπαιδευτική εκδρομή στην Ξάνθη

 Την Παρασκευή 28 Απριλίου 2023 πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική εκδρομή στην Ξάνθη με συμμετοχή όλων των τάξεων του σχολείου μας. Η εκδρομή περιλάμβανε επίσκεψη σε δύο μουσεία: στο Σπίτι των Σκιών και στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης.

Στο πρώτο,  ο καλλιτέχνης Τριαντάφυλλος Βαΐτσης και ιδιοκτήτης του μουσείου ξενάγησε τα παιδιά σε ομάδες των 15 ατόμων στα εκθέματά του σε ένα ατμοσφαιρικό περιβάλλον με κατάλληλους φωτισμούς και μουσική υπόκρουση ενώ μίλησε στα παιδιά για το εύρος των συμβολισμών και των σκέψεων που μπορούν να παράγουν παρατηρώντας το κάθε έργο. Το περίεργο και μυστηριώδες παιχνίδι του φωτός, των σκιών, των στερεών υλικών (κυρίως στέρεων απορριμάτων) δημιουργεί ένα εκπληκτικό και μοναδικό άυλο αποτέλεσμα, πολλές φορές διφορούμενο, που αφήνει τον θεατή ενθουσιασμένο. Από το μουσείο δόθηκαν αφίσες - φωτογραφίσεις των έργων τέχνης για ανάρτηση στο χώρο του σχολείου.















Κατόπιν ξεναγηθήκαμε στην αρχοντική κατοικία του Λαογραφικού Μουσείου Ξάνθης αφού πρώτα ο υπεύθυνος κ. Ξανθόπουλος Πασχάλης μας έκανε μια εξαιρετική παρουσίαση της νεότερης ιστορίας της πόλης διαφωτίζοντάς μας για στοιχεία που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην πολιτική, οικονομική και πολιτιστική πορεία της Ξάνθης. Μία πολυπολιτισμική πόλη στο χρόνο, πλούσια σε χρώμα, αρχιτεκτονική, πολιτισμό, οικονομική δράση, και τόσο αδέξια διαχειριζόμενη από τις κυβερνήσεις της χώρας.


















Τέλος, περιηγηθήκαμε στην όμορφη παλιά πόλη της Ξάνθης και δοκιμάσαμε τα εξαιρετικά εδέσματα και τοπικά γλυκά.



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχές για το Πάσχα!

  Η Διεύθυνση και ο Σύλλογος Διδασκόντων του Γενικού Λυκείου Αρναίας "Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος" σας εύχονται   Καλή Αν...